Volem destacar
 • Què és això de mobbing?
 • El cas Verdi, 28
 • Contacte

  Utilitza el següent formulari per fer-nos arribar les teves propostes i sugerències.

  L’Independent de Gràcia: “Verdi 28 guanya el cas de ’mobbing’ immobiliari”.

  La secció vuitena de l’Audiència Provincial de Barcelona ha emès aquesta setmana una sentència històrica, que dóna la raó als veïns del carrer Verdi 28 i que reconeix per primera vegada un cas de mobbing immobiliari en el cas que ha enfrontat en els últims mesos aquests veïns amb E. Mesa, copropietària de la finca de Verdi 28. El jutge, en una decisió inapel·lable, considera Mesa com a autora d’una falta de coaccions i l’obliga a acceptar una pena de vint dies de multa i una quota diària de 18 euros. La sentència explicita que els talls provocats de subministrament de llum i aigua són un "cas clar de mobbing immobiliari". El Centre d’Iniciatives La Quimera, veïns de la finca, ha mostrat la seva satisfacció per la sentència.

  Editorial

  Justícia justa

  L’opinió pública exigeix més agilitat i contundència per tallar aquests fets.

  Finalment l’Audiència Provincial de Barcelona ha fallat favorablement per als veïns del carrer Verdi que havien denunciat judicialment i públicament el mobbing immobiliari a què estaven sotmesos per la nova propietària del seu immoble. Els fets han estat jutjats per tràmit de faltes, cosa que explica la suavitat de la sentència, que es concreta en una multa de molt poca quantia. Donat que es tracta d’una de les primeres sentències que es dicten arreu de l’Estat, això sol podria satisfer els afectats pels simple fet d’haver obtingut la raó. Però difícilment podem entendre que això els compensi dels perjudicis, de les molèsties i de la mateixa angoixa a què han estat sotmesos tot aquest temps. D’acord amb les circumstàncies d’aquest fenomen que ja no es tan nou, podríem concloure que s’ha fet justícia. Però, com en molts altres fenòmens de conflicte social que ens van apareixent, la justícia ha d’avançar molt més i, per tant, ser molt més valenta perquè comenci a estar a l’alçada de l’opinió pública, que exigeix més agilitat i més contundència per tallar aquests brots i l’agosarament de persones sense escrúpols. El marc legal sobre el qual han d’actuar els jutges estar poc desenvolupat. Aquesta és una labor parlamentària. Si tenim present que la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) vigent des de l’any 1994 va obrir un marc liberalitzador per tal de satisfer les pressions dels propietaris, des de llavors els llogaters són objectiu fàcil sense massa defenses. Tota la filosofia d’aquesta llei rau en un contracte civil entre parts que convenen el que volen sense massa regulacions. No és pas gens estrany que en aquest context qualsevol propietari pensi que ho pot fer tot impunement. Després de deu anys de vigència i vistos els resultats potser ja seria hora de pensar en algunes reformes de la LAU a favor de l’estabilitat dels drets dels llogaters, que van quedar força descompensats. Sempre es diu que la llibertat d’un acaba on comença la llibertat d’un altre. Els drets de la propietat no poden ser considerats per sobre d’un tan fonamental com el dret a l’habitatge, perquè al seu entorn s’hi exerceixen d’altres com el dret al treball, a la salut i a l’educació. En definitiva, el drets a ser veïns de Verdi, de Gràcia, del lloc on hem anat a raure per voluntat o per destí. Igual com ho vam informar en el seu moment, avui ens congratulem d’aquesta sentència justa, encara que migrada, i fem vots perquè segueixin les denúncies i les pressions ciutadanes per canviar aquestes praàctiques, fent avançar també les lleis.

  Què en penseu... ...de l’última sentència sobre el cas de Verdi 28?

  Textos: Meritxell Díaz

  Sergi Buixés (estudiant): No coneixia què havia passat a Verdi 28; no sóc de Barcelona. Suposo que aquesta sentència servirà perquè altres casos puguin donar-se a conèixer. Però sobretot crec que l’Ajuntament hauria de fer més pressió. Hi ha massa casos sense que se sàpiguen.

  Alba Tena (estudiant): Em sembla molt bé que per primera vegada l’Audiència Provincial hagi reconegut el ’mobbing’ com a falta. Existeixen molts casos de gent que el pateix i se sent indefensa, aquí i a tot arreu. Crec que ja n’hi ha prou, a veure si gràcies a aquesta sentència es va destapant el problema.

  Jordi Rosell (estudiant): Sempre són els petits els qui perden davant els grans i aquest cop ha estat al revés, me n’alegro. Una solució seria que l’Ajuntament actués contra el ’mobbing’. El cert és que si no fa res és perquè té els seus propis interessos i quan veu que no hi ha diners pel mig, evita intervenir.

  Núria Trillas (bibliotecària): He llegit sobre el cas aquests dies a la premsa i em sembla molt bé la sentència, però crec que la sanció és molt fluixeta. És un pas important reconèixer que el ’mobbing’ és un delicte. Ara cal que les multes siguin més elevades. El que ha passat al carrer Verdi servirà perquè els veïns s’animin a denunciar.

  L’Audiència Provincial qualifica de ’mobbing’ el cas de Verdi 28 Una sentència estableix 360 euros de multa per a una de les propietàries de l’edifici

  MERITXELL DÍAZ

  La secció vuitena de l’Audiència Provincial de Barcelona ha fallat una pena de vint dies de multa i quota diària de 18 euros a E. Mesa, copropietària de la finca de Verdi 28, com a autora d’una falta de coaccions. A més, ha explicitat que els talls de subministrament de llum i aigua són un "cas clar de mobbing immobiliari". És la primera vegada que es recull l’assetjament immobiliari com a falta.

  EL CENTRE D’INICIATIVES LA QUIMERA TÉ LA SEVA SEU A UN DELS BAIXOS DE L’EDIFICI

  La sentència és definitiva i inapel.lable. Mesa haurà de pagar un total de 360 euros de multa per fer mobbing als inquilins de l’immoble situat al número 28 del carrer Verdi. Així, el magistrat Carlos Mir ha revocat l’anterior sentència, dictada pel Jutjat d’Instrucció, que imposava una multa inferior, de 225 euros. D’altra banda la condemna és pionera, ja que per primera vegada l’Audiència Provincial recull el mobbing com a falta. El Centre d’Iniciatives La Quimera, veïns de la finca, ha mostrat la seva satisfacció per la sentència, malgrat que considera que "han hagut de passar massa anys perquè es faci un pas tan important,ja que des de l’any 92 existeix el mobbing". Els membres del centre creuen que la multa demostra que les lleis no estan per protegir els inquilins, sinó les propietats i demanen que el Districte i la Casa Gran facin més pressió per evitar nous casos com aquest, sobretot a Vallcarca. Per la seva banda, els advocats de l’acusada no han volgut fer declaracions després que s’hagi conegut la sentència. El regidor del Districte, Ricard Martínez, ha emès un comunicat en què valora molt positivament el resultat de la sentència i anima els veïns de la Vila a denunciar altres casos d’assetjament immobiliari al barri, ja siguin passius com actius. El Centre d’Iniciatives La Quimera afirma haver-se assabentat d’aquestes declaracions a través de la premsa perquè no ha rebut cap notificació del Districte. A més, critica la manca d’ajut que ha rebut per part del Districte en tot el procés. "Vam demanar tres informes de la Guàrdia Urbana per presentar-los en el judici i encara els estem esperant", expliquen. Per aquest motiu confien que a partir d’ara el Districte actuï de forma activa contra els casos d’especulació i de mobbing immobiliari.

  Sense llum a l’escala

  Ara, tot i la sentència, els veïns de Verdi 28 continuen sense llum a l’escala i sense accés als àtics. Els inquilins esperen que aquests problemes quedin resolts en els propers dies. A més, obren la seu de La Quimera, als baixos de l’immoble, a totes aquelles persones interessades en conèixer la seva experiència.

  Llegir en línia:

  Verdi 28 guanya el cas de ’mobbing’ immobiliar

  Justícia justa

  L’Audiència Provincial qualifica de ’mobbing’ el cas de Verdi 28  Altres noticies breus publicades en aquesta secció

  Sobre la Web

  Llocs enllaçats en aquesta secció

  Aquesta pàgina es troba allotjada en un servidor autogestionat.