Volem destacar
 • Què és això de mobbing?
 • El cas Verdi, 28
 • Contacte

  Utilitza el següent formulari per fer-nos arribar les teves propostes i sugerències.


  El cas Verdi, 28

  Publicat el 27 de gener de 2005, actualitzat el 14 de setembre de 2005
  per  Asm. Verdi, 28

  Una sèrie de gent provinents de col·lectius socials del barri, vam decidir implicar-nos en un cas de mobbing immobiliari degut a la gravetat dels fets que allà estaven succeint.

  La finca data de l’any 1853, és un edifici de tres plantes que fou venut pel matrimoni propietari a la immobiliària MEST 28 2003 S.L. de Barcelona. Aquesta venda comportava però l’usdefruit del 50% de la finca (dret a ús fins el dia de la mort de la inquilina). D’aquesta manera la immobiliària compra un finca amb dos avis que hi viuen des de fa més de 30 anys: el Sr. Vicente (a l’àtic) i la senyora Carme (al principal) que és la legítima titular de un dret d’usdefruit vitalici. Entre ells dos es crea una relació molt propera de veïnatge ja que es troben sols en una finca semi-abandonada. Fins i tot es connecten un timbre d’un pis a l’altre per qualsevol urgència.

  Els problemes comencen quan la Sra. Carme pateix una trencada de fèmur i la família decideix ingressar-la en una residència per la seva tranquil·litat. Es aquí quan la immobiliària aprofita l’absència de la titular de l’usdefruit per començar tota una sèrie d’obres il·legals sense permís per tota la finca, provocant fractures per tot l’edifici, malmetent part de la finca i perjudicant la qualitat de vida dels inquilins.

  Paral·lelament comencen a fer mobbing a l’únic veí que resisteix a la finca, el Sr. Vicente. El conviden a marxar, i fins i tot li posen un detectiu privat a València per demostrar que allà hi té un germà i que si el fan fora no es quedaria a carrer... La cosa va ràpida, li ofereixen 1200€ i marxar per on ha vingut, després de 30 anys, o fer front a un procés de desnonament.

  D’altra banda, el fillol de la usufructuària comença a negociar amb la nova propietat la venda del usdefruit de la meitat de l’edifici, amb el permís de la seva padrina. L’única condició que posa és que el seu antic veí, Sr. Vicente, continuï a casa seva i no hagi de marxar sota cap concepte. Les negociacions no arriben a bon port ja que la immobiliària ofereix per l’usdefruit un preu tres vegades menor del que val.

  Després de gairebé un any de frustrades negociacions, el nebot de l’usufructuària decideix llogar la seva part incloent-hi el pis del senyor Vicente per evitar que els nous propietaris el facin fora de casa seva. Es fa una partició davant de notari per tal de delimitar les dues parts de la finca: una part (la de la propietària) on té seu la immobiliària i una constructora, l’altra part, on ens trobem tots els inquilins de la finca, incloent el Sr. Vicente.

  Actualment la nostra situació és força complicada. La propietat al veure que s’ha llogat l’usdefruit ha decidit fer-nos fora amb mitjans poc legals. Ens han tallat la llum, l’aigua i fins i tot la llum de l’escala (el Vicente viu a l’àtic).

  Fa uns deu dies que uns senyors es personaren per tal de canviar el pany d’accés a la finca (sense facilitar-nos cap clau ) deixant-nos tancats a l’interior i impedint que poguéssim tornar a casa al vespre. No ho van aconseguir.

  La propietat ha posat candaus als comptadors de l’aigua comunitària i ha dit clarament que inclús ens prohibirà utilitzar les canonades ja que diu, són seves.

  Els inquilins de la finca Verdi 28, només demanem que la propietat ens doni permís per poder posar-nos un comptador d’aigua al nostre nom i que puguem gaudir d’un dret bàsic com és l’aigua, respectant així l’usdefruit.

  Aquest procés pot tardar aproximadament un any si emprenem un procediment judicial. Tan sols confiem que la pressió mediàtica, la solidaritat i el sentit comú facin que la propietat s’adoni de què no ens farà marxar i que ens ha de respectar.


  calle


  Façana de l’edifici, que com es pot veure, comença a patir la pressió especulativa.
  PNG - 198.5 kB
  calle
  calle

  Aquesta pàgina es troba allotjada en un servidor autogestionat.